Відбулася міжнародна конференція “НААУ: 5 років успіху” | Комітет з Міжнародних Зв'язків

Відбулася міжнародна конференція “НААУ: 5 років успіху”

Новини Комітету
14:45 Пн 20.11.17 671 Переглядів
Версія для друку

17 листопада НААУ провела міжнародну конференцію до 5-річчя створення першої професійної самоврядної організації адвокатури.

"Шановні адвокати України, адвокати світу, адвокати Європи, шановні гості, які прибули до нас з різних країн. Дозвольте привітати вас з нашим святом - 5 років з моменту заснування Національної асоціації адвокатів України, єдиної професійної організації адвокатів. Ми присвятили це свято історії нашого успіху, тому що за 5 років ми створили організацію професійну і незалежну. Її силу, її міць відчуває кожен адвокат України, який сподівається, що ця організація завжди його захистить. Кожен адвокат є членом цієї організації. Я дякую всім, хто сьогодні разом з нами святкує цей день”, - сказала голова НААУ Лідія Ізовітова.

На ювілейну подію НААУ завітали представники міжнародних партнерів НААУ - 3-й Віце-Президент Ради правничих та адвокатських товариств Європи Ранко Пеліцаріч, Європейський Регіональний секретар Міжнародної асоціації адвокатів (ІВА) Роберт Малєцкі, Радник з міжнародної політики — СНД у Правничому товаристві Англії та Уельсу Чіка Муора, Президент Палати адвокатів Тюрінгії (Німеччина) Ян Хельге Кестель, представник Об’єднання адвокатів Німеччини Вольфрам Ребок, член Ради адвокатів Італії Луціо Дельпажіо, Директор з міжнародного співробітництва Федеральної палати адвокатів Німеччини (BRAK) Вероніка Хоррер, член Ради адвокатів Польщі Ярослав Щепаньяк, член Ради адвокатури Литви Раймундас Лідейка, Віце-президент Республіканської палати адвокатів Бєларусі Татьяна Матусєвіч, Голова Гомельскої обласної колегії адвокатів (Білорусь) Сергій Єфімовіч, Виконавчий віце-президент Федеральної палати адвокатів Росії Андрій Сучков,

5 років для організації, яка починала з нуля, яка починала від самого становлення — це великий термін. Ви багато зробили для захисту прав адвокатів, для адвокатського самоврядування і, звичайно ж, для розвитку міжнародного розвитку між адвокатами різних держав.Адвокати Білорусії вітають вас з 5- річчям створення НААУ. Ми з радістю приймаємо участь у ваших заходах і раді вас бачити на нашій гостинній землі!”, - привітала НААУ Тетяна Матусєвіч, віце- президент Республіканської палати адвокатів Білорусії.

З великою радістю від Російської адвокатури, Ради Федеральної палати адвокатів Російської Федерації вітаємо з 5-річчям ставновлення НААУ. 5 років це не великий і не малий термін.І сьогодні це привід заглянути в минуле і зробити висновки.Нам є багато чому повчитись у вас і ми з радістю впроваджуємо ваші досягнення у себе”,- зазначив Андрій Сучков, виконавчий віце- президент Федеральна палата адвокатів Російської Федерації"

Про підтримку збоку НААУ для українських адвокатів та про її значення професії розказав Раймундс Лідейка, член Ради адвокатури Литви.

Нас як адвокатів об”єднує вміння боротись за захист прав клієнтів. Із спілкування з представниками НААУ про наші спільні досягнення та проблему я можу зробити висновок, що незалежність адвокатських органів не завжди вигідна для представників влади. Найважливіше те, що за 5 років становлення, мабуть, кожен український адвокат зміг відчути підтримку та допомогу НААУ. Це 5-річчя , яке може і зі сторони виглядати як маленька дата, але з іншої — дуже велике досягнення. Я хочу побажати, щоб українська адвокатура могла і далі продовжувати нелегку боротьбу за свою професію”-, сказав у вітальному слові Раймундс Лідейка.

У першій частині конференції українські адвокати, які обрані до національних та регіональних органів адвокатського самоврядування, презентували доповіді про становлення нової адвокатури з 2012 року, поточний стан професії, перспективи та загорози для її подальшого успішного майбутнього.

Ми втратили ту модель, яка є на сьогодні в Білорусії ,яка вона з самого початку була краще , а краща вона була тим що в Білорусії є Республіканська колегія адвокатів.І в Росії є своя колегія адвокатів. А у нас цього не було.У нас була регіональна колегія адвокатів, а над нею Міністерство юстиції України. Держава ,яка контролювала, яка моніторила, яка контролювала адвокатські справи на якість”-, зазначила голова НААУ Лідія Ізовітова.

В 1995 році Парламентська Асамблея Ради Європи серед інших рекомендацій для України до визначила створення єдиної професійної організації адвокатів. Лише в 2012 році це вдалося реалізувати на рівні українського законодавства.

Таким чином, українська адвокатура була реформована у відповідності до європейських стандартів. Для реалізації нового закону 17 листопада 2012 року на першому установчому зїзді адвокатів України адвокати створили єдину професійну національну організацію України - НААУ”,- нагадала голова НААУ Лідія Ізовітова.

За її словами, перший рік був надзвичайно важким, щойно налагоджувався процес прийняття рішень, і природньо виникали внутрішні суперечки та нерозуміння закону і різні вектори , які були направлені дивитись на певні особистості, а не на завдання, які стояли перед НААУ. Однак за підтримки європейських партнерів цю місію вдалося реалізувати.

Коли, здавалося, у нас вже не було сил, наші європейські друзі, адвокатські спільноти, починаючи від ССВЕ, національних адвокатур Грузії, Німеччини, Литви, інших країн, які ми всі надзвичайно поважаємо, почали нам допомагати у вирішенні проблемних питань , які поставали перед українською адвокатурою”, - сказала голова НААУ Лідія Ізовітова у своїй доповіді.

Про співпрацю з НААУ розказав третій віце-президент ССВЕ Ранко Пеліцарич.

Ми маємо плідну співпрацю з НААУ, особливо зараз, під час підготовки фундаментальних змін до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, ми готові залишатися з вами, підтримувати вас та співпрацювати з вами в майбутньому”, - запевнив третій віце-президент ССВЕ Ранко Пеліцарич.

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій у своїй доповіді продемонстрував основні точки створення адвокатського самоврядування — від перших інституційних рішень за умов відсутності реальних ресурсів до зміцення та завоювання міжнародного визнання.

“Перші півтора року ми зустрілися з “хвилею” нерозуміння. Нам дуже важко було донести до наших колег, що створити таку організацію дуже необхідно, що можна разом збудувати “адвокатський будинок”. Адвокати не приймали важливих рішень, думали, що така організація стане придушувати їхню адвокатську діяльність тощо. Ці застереження, скептицизм з боку наших колег насправді не мали жодної реалістичної основи”, - розказав заступник голови НААУ Валентин Гвоздій.

Популярні новини

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл